Geoturism în Masivul Făgăraș

Ascensiune spre Lacul Capra

Munţii Făgăraş sunt cei mai înalţi din România, aici aflându-se opt dintre cele mai înalte vârfuri din ţară ce depăşesc altitudinea de 2500 m: Moldoveanu (2544 m), Negoiu (2535 m), Viştea Mare (2527 m), Lespezi (2517 m), Vânătoarea lui Buteanu (2507 m), Hârtopu (2506 m), Cornu Călţunului (2505 m) şi Dara (2500 m). Masivul Făgăraş, supranumit de geograful francez Emmanuel de Martonne “Alpii Transilvaniei”, este format din dintr-un lanţ principal ce se întinde de la Est spre Vest, de la râul Dâmboviţa până la râul Olt, pe o lungime de aproape 70 Km, având dezvoltare şi spre Sud, pe mai multe subramuri, precum: Muntele Cozia, Ghițu, Frunţile sau Iezer-Papușa.

 

În cadrul acestui masiv, turismul montan beneficiază de numeroase trasee marcate, de cabane şi refugii, elemente care atrag mulţi turişti dornici de aventură şi performanţă. Până în prezent, bogăţiile naturale ale acestor munţi, întâlnite pe toată desfăşurarea masivului, nu au fost clasificate în trasee tematice, precum ture de explorare a peşterilor, a cascadelor, a lacurilor. O astfel de abordare ar constitui încă o notă de atractivitate pentru turistul modern, dornic de cunoaştere, o diversificare a produsului turistic. O nouă categorie de turism, în continuă expansiune este geoturismul, în cazul nostru particularizat prin “tura de explorare” care îmbină în mod armonios performanţa sportivă, cunoaşterea ştiinţifică şi conceptele ecologice. Astfel, lacurile montane din Munţii Făgăraş se definesc ca excelente obiective pentru acest gen de turism, ele găsindu-se în apropierea principalelor trasee şi constituind locuri foarte bune pentru popasuri. Cunoaşterea frumuseţii lor, cât şi a importanţei formării geologice a acestora, va duce la o mai mare grijă pentru întreţinerea curăţeniei şi a conservării mediului natural. Schimbările permanente de peisaj ce determină transformări ale acestor lacuri constituie un alt motiv de atractivitate.

 

În Masivul Făgăraș există un număr de peste 90 de lacuri dintre care, în cele ce urmează, vă prezentăm 27, din toate zonele și categoriile, organizate pe şapte zone de interes şi accesibilitate.