Zona Podragu-Râiosu

Acces zonă Pentru a ajunge în această zonă, dinspre Nord, vom pleca din oraşul Victoria pe drumul forestier ce merge pe lângă pârâul Arpașul până la confluenţa cu pârâul Ban de unde începe poteca cu marcajul triunghi roşu pe care, în cca. 2,5ore, vom ajunge la Cabana Turnuri. De aici şi până în Căldarea Podragu mai mergem 3ore. În această căldare, una dintre cele mai frumoase din masiv, se găseşte Lacul Podragu Mare şi alte patru lacuri mai mici. Este un loc unde merită să facem un popas.

Din acest loc se poate face o tură de o zi  pe traseul cu marcaj dungă albastră,spre Vest, unde vom întâlni, pe dreapta, Lacul Podrăgel, apoi continuăm traseul până în Fereastra Zmeilor, de unde ne întoarcem pe creastă, pe poteca cu marcaj dungă roşie. După ce trecem de monumentul lui Nerlinger putem admira, spre Sud, Lacul Buda, care se află într-o căldare nu departe de creastă. Ne continuăm drumul urcând pe Vf. Arpașul Mare şi, ocolind Vârful Mircii, coborâm la Lacul Podu Giurgiului, aşezat într-o altă căldare mai adâncă. Din acest loc, după un urcuş uşor, trecând prin Șaua Podragu, coborâm la cabana cu acelaşi nume, de unde am început acest traseu.

Pentru a ajunge la Lacul Râiosu mergem pe Valea Buda, pe un drum forestier ce începe de pe Transfăgărășan, din zona nordică a Lacului Vidraru, traseul fiind marcat cu triunghi albastru, până la confluenţa cu Pârâul Râiosu (aproximativ 14km, altitudine 1130m). Apoi urcăm pe malul Pârâului Râiosu pe potecă,până la lac. Traseul este recomandabil turiştilor cu experienţă, porţiunea pe lângă Pârâul Râiosu fiind nemarcată.

 

Lacuri (altitudine):

15- Lacul Podragu’ Mare (2140m), 16- Lacul Buda (2055m), 17- Lacul Râiosu (2180m)

Zona Podragu - harta

Zona Podragu – harta