Zona Urlea – Hârtoapele Leaotei

Lacul Rosu

Acces zonă – În această zonă se poate ajunge dinspre Nord pe două trasee. Primul, din Sâmbăta de Sus, până la Cabana Valea Sâmbetei, pe traseul cu marcaj triunghi roşu, apoi urmăm traseul cu marcaj bulină roşie până întâlnim traseul de creastă. De aici, mergând spre Sud-Est pe traseul de creastă, iar apoi din Curmătura Urlei putem coborî spre Est pe traseul cu marcaj bulină albastră și în Valea Urlei vom întâlni Lacul Urlea. Al doilea traseu dinspre Nord ajunge în această zonă pornind de la Cabana Urlea pe traseul marcat cu bulină roşie şi albastră. Din acest traseu, urmând marcajul bulină roșie spre Sud-Est, spre refugiul Zârna din Curmătura Zârnei, vom întâlni Lacul de pe Valea Urlea, pe versantul sudic al circului glaciar, la mică distanță de potecă.

Dacă vom continua traseul pe creastă marcat cu dungă roșie, spre Vârful Fundul Bândei (2454m), putem coborî spre Vest cca.400m, prin Curmătura Urlei, în căldarea ce-i poartă numele și întâlnim Lacul Bândea (2080m). Lacul este alimentat din precipitaţii și în verile secetoase are un volum scăzut. Urmând creasta spre Est, după Vârful Leaota, spre Sud şi apoi spre Vest, ajungem în zona numită Hârtoapele Leaotei. În acest areal foarte frământat se găsesc mai multe lacuri, dintre care cele mai remarcabile sunt: Lacul Mușetescu, Lacul Taberei, Lacul Mioarelor și Lacurile Geamănu de Sus și de Jos.

 

Lacuri (altitudine):

21- Lacul Urlea(2200m), 22- Lacul de pe Valea Urlea (2219m), 23- Lacul Bândea (2280m), 24- Lacul Geamănu de Sus (2225m), 25- Lacul Mioarelor (2286m), 26- Lacul Taberei (2220m), 27- Lacul Mușetescu (2240m)

Zona Urlea - harta

Zona Urlea – harta