Zonificarea lacurilor și accesibilitatea în Masivul Făgăraș

Fagaras - Varfurile Vistea si Moldoveanu

Cele șapte zone, cu cele mai reprezentative lacuri din masiv, au fost grupate în funcţie de accesibilitatea în zonă, distanţa dintre lacuri şi posibilitatea de a fi vizitate în maximum trei zile. De asemenea, în alegere s-a ţinut cont de apropierea de traseele principale marcate din zonă, dar și de abordarea unor ture tematice posibile pe perioada unui weekend, atrăgând astfel şi turiştii care ar fi fost descurajaţi de distanţele prea mari.

 

Cu siguranță, pot fi abordate şi mai multe zone succesive, distanţele între două zone fiind de aproape o jumătate de zi.

Începând de la Vest, am propus următoarele zone: I – Vest, II – Avrig, III – Negoiu, IV – Bâlea-Transfăgărășan, V – Podragu-Râiosu, VI – Moldoveanu-Galbena şi VII – Urlea-Hârtoapele Leaotei. O modalitate rapidă, prin care putem aborda o bună parte dintre cele șapte zone este realizarea unei tabere de bază în zona centrală, cu accesibilitate de pe Transfăgărășan, unde găsim şi numeroase posibilităţi de cazare. În acest fel putem ajunge pe traseele de creastă, la distanţe de maximum o zi, spre răsărit, în zonele IV şi V, iar spre Vest, în zonele III şi IV. În fiecare din aceste variante putem găsi posibilităţi de cazare la cabane şi refugii sau putem alege varianta campării cu cortul, recomandabilă doar celor mai experimentaţi.

Parcurgerea unor trasee prezintă o dificultate mai ridicată, fapt ce recomandă ca în grup să se afle o persoană cu experienţă montană. Anunţaţi de fiecare dată cea mai apropiată unitate Salvamont despre ce traseu aţi ales şi respectaţi orarele înscrise pe indicatoare.